Reis i tid med veterantrikken

Skal du forstå dagens Oslo, må du forstå gårsdagens Oslo, sa Harald Eias Oslolosen-figur i sin tid. Under Oslo kulturnatt kan du forstå gårsdagens Oslo bedre ved å besøke Sporveismuseet på Majorstua. Vi tok en prat med Johannes Haugen ved museet.

-Vi starter med et rart spørsmål, som likevel kanskje ikke er så rart for dere som jobber på Sporveismuseet. Har dere noen «favoritter» blant de gamle, nedlagte traséene?

– Av nedlagte traseer må nok trikkeskinnene som i sin tid dekte store deler av dagens busslinje 37 være ett stort savn. Denne og mange andre linjer også, er helt klart modne for trikk. Deriblant linje 20. Som Kampegutt må jeg jo si at jeg savner da linje 60 på den nedre delen av linja, het 29.

-Vi har også en favoritt blant de tidligere linjene! Nemlig Bussringen (som var en slags forløper til 20-bussen red. anm.)

-Hva kan man oppleve sammen med Sporveismuseet under Oslo kulturnatt?

– Hos oss opplever man både ett museum med stillestående vogner og annet materiell., Samt muligheten for å reise med ett eller flere av våre objekter.

– Hva er hovedforskjellen, tror dere, på å være trikkesjåfør i 1917 og i 2017?

– Den store forskjellen på å være trikkesjåfør nå og i 1917 er helt klart den mekaniske måten å kjøre på. På den tida var du avhengig av å kjenne hvordan vognene var. Det kunne være forskjeller, selv på like vogner, fordi de var mekanisk slitt forskjellig. I dag bruker man stort sett bare en joystick og man føler ikke like mye hvordan ting henger sammen i vogna. Man jobba også mye mer med kroppen (sveiva på forskjellige ratt o.l.) så man matte være i bedre form enn man trenger i dag.

Fredag 15. september kan du reise med veterantrikken fra Stortorvet 18.00, 19.00 og 20.00.

 

 

#Oslokulturnatt