Sommerprat med øl-entusiaster

Foto: Frode Henriksen

Hvem er dere i Oslo kulturnatt 2017?

– Vi er øl-entusiaster som elsker å spre øl-faget gjennom bl.a. historiefortelling og smaking. Under kulturnatta kan du bli med på vandring med fokus på øl-historien, bryggerier og industrien rundt Akerselva. Vi gjør to øl-stopp på turen, der det blir mulighet til å kjøpe seg noe godt i glasset. Turen avsluttes med omvisning i  Ølakademiet sin øl-kjeller på nedre Grünerløkka.

Hva driver dere med i sommer?

Sommeren er tiden for ferie også hos oss, men vi tar ikke helt fri. I år som i fjor kjører vi våre faste ølkurs på lørdager. Vi har også skreddersydd en egen øl-smaking for turister, Beer Tasting som tar for seg vikinger, mjød og norsk øl-historie. Det er kulturformidling på sitt beste!

Sommeren er også tiden for sommerøltester, som vi i år har gjort i samarbeid med VG. Vi bruker tiden på å skrive litt og har i år laget saken om øl til grillmat. Gode vannhull det er verdt å besøke i hovedstaden, er også verdt å få med seg i sommervarmen!

 

Hva er det som driver dere?

– Hos Ølakademiet finner du øl-entusiastene som elsker å spre øl-faget gjennom mat, entusiasme, smaking, historiefortelling og humor. Det gir oss alle mye glede i hverdagen, – forteller Ronja Velten, daglig leder i Ølakademiet.

Hvorfor begynte dere?

Øl er kultur og Norge teller i dag over 230 bryggerier. Øl interessen har vokst de siste årene. Vi prefererer smak og produkter fra små produsenter og aldri før har vi brukt mer øl både i og til mat. Positivt er det også at det drikkes mer alkoholfritt øl og at vi deler øl-opplevelsen med gode venner.

Norske bryggerier selger bra både i Norge, men også utenfor Norges grenser og flere bryggerier vant internasjonale utmerkelser i 2017. Det er med på å sette norsk øl-kultur på kartet og forklarer også noe av suksessen til Ølakademiet, som kjører mye norsk øl på sine kurs- og smakinger.

Da Ølakademiet ble stiftet var ønsket og formidle nettopp øl-kunnskap og øl-kultur igjennom kursing, aktiviteter og turer. I dag har Ølakademiet 13000 gjester årlig, er uavhengig og opptrer som en nøytral aktør i markedet uten tilknytninger til hverken bryggerier eller importører.

#Oslokulturnatt